mandag 29. august 2016

Markdekkende planter

Markdekkende planter

Markdekkende planter Lave planter som kryper langs bakken, kan gjerne kalles hagens gulv. De skaper et bed som det er lettere å stelle, siden de forhindrer ugress. Det kan være fint å plante markdekkende planter mellom større busker, trær og stauder eller på murer og steinpartier. Mange ulike markdekkende planter. Siden det finnes så mange ulike markdekkende planter , er sjansen stor for at du finner en som passer akkurat ditt behov.


Under høye trær skaper de en tett undervegetasjon, i skråninger gir de en lettstelt overflate og i bedet skaper de flotte overganger mellom andre planter. Bunndekkende planter Den glemte stien. Det har alltid vært en vakker, steinbelagt sti i årets Grønn glede-hage.


Den har bare ikke vært synlig. Når du velger plante må du tenke gjennom hva som passer med uttrykket i nettopp din hage. Tenk også gjennom sol- og jordforhold på området du vil ha dekket slik at du finner planter som vil trives akkurat der.


Markdekkende planter

Planter du om våren, gjødsler du med en fullgjødsel-type etter planting, deretter en liten mengde gjødsel ca. Konklusjon: Dyrk bunndekkende planter i stedet for ensformig gress! De sørger for et kreativt innslag i mindre attraktive hjørner i hagen din og har et naturlig utseende.


Videre trenger bunndekkende planter ikke mye stell - og gjør det vanskelig for ugresset, det kan ikke spre seg. Vintergrønne planter gjør hagen vakker hele året og spesielt i vinterhalvåret vil de gi deg et lunt og hyggelig hagemiljø. Så aldri gress helt inntil og rundt buskene du har plantet. Plant buskene i åpen jor dekk til med fiberduk eller et tykt lag med aviser så nær inntil plantene som mulig, og legg til slutt et lag med kompostert bark på toppen. Dette hindrer ugress og holder på fuktigheten.


Markdekkende planter

Du kan i tillegg plante markdekkende stauder innemellom buskene. Gravmyrt får nydelige, blå blomster i mai-juni. Pass på at du velger et skyggefullt vokseste bladene blir nemlig gule og ikke særlig pene i solen. Angripes sjelden av sykdommer og skadeinsekter, og rådyrene bryr seg ikke om den.


Bladverket er buet og hengende, noe som gjør dagliljen til en elegant plante i bedet. Dagliljene gir bedet et rikt fargespekter siden den finnes praktisk talt i alle regnbuens farger, noe som gjør den takknemlig å kombinere med andre stauder i matchende farger. I løpet av et par sesonger danner de et herlig tykt teppe av grønne blader. Dette er også en liten rakker som blomstrer uavbrutt store deler av sommeren og frem til frosten kommer. Erfaringsmessig tåler den mye vann, lite vann, halvskygge og sol.


Noen gode klatrende og bunndekkende planter er godt å ha på topp lista. Har små halvfylte blomster med lett duft. Førsteamanuensis Eva Vike ved Institutt for plante - og miljøvitenskap, UMB, har vært faglig ansvarlig for gjennomføring av prosjektet. Passer fint i bed som bunndekke og i krukker.


Små, fylte brunrøde blomster i store klaser og mørkegrønne blad. Den danner et grønt teppe under busker og ellers på vanskelige arealer som bak garasjen og oppå solstekte murer. Rosestorkenebb er en plante du kan bruke til nærmest alt. Om man planter så tett så er det viktig å variere høydene på plantene noe, ellers blir det bare tett smørje hvor ingen planter egentlig får skinne. En av mange lave planter man kan bruke er rosene, for det finnes faktisk egne rosetyper som foretrekker å vokse bortover fremfor oppover (om det er plass).


Blomstrende planter , frukttrær, bærbusker og roser bør uten tvil få hedersplassen i solen for å vokse og trives. Men det finnes også en del planter som faktisk blir finest hvis de står i skyggen. Ved inngangspartiet er det hyggelig å bli møtt av et flott bed med bladplanter.


Sommergrønne planter. Dichondra ‘Silver Falls. Det finnes et stort utvalg av sommergrønne planter som f. Disse er supre å plante sammen med sommerblomster, oliventre, prydgress og urter.


De brer seg utover siden på krukkene og skaper et vakkert blikkfang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg