tirsdag 24. september 2019

Tomatplanter i potte

De lave sortene kan stå to sammen i en potte på liter. Fordelen med store krukker er at røttene får god plass, samt at det ikke er så lett at det tørker ut på varme dager. Ikke sett ut plantene for tidlig – og husk herding. Tomatplanter bør ikke settes ut før temperaturen holder seg jevnt på over grader.


Bland gjerne litt kompost i vanlig plantejord som du kjøper på hagesenteret.

Kjøp god plantejord - tomatene liker plantejord som er iblantet torv og litt sand. Bladene skal være mørke grønne og blir raskt lysere og til slutt gule om de får for lite gjødning. Tomatene blir best om gjødning er akkurat passe. Hva som er riktig kommer an på flere ting, som jordsmonn, vannmengde og vekstforhold. Det er ingen grunn til å vente med å potte om tomatplantene i større potter.


Før påske pottet vi om noen av våre planter, og lot noen fortsette å stå der de ble sådd. Det er litt forskjellig hvordan folk går frem for å få best mulige tomatplanter. Det er viktig å bare ha en plante i hver potte.

Det optimale er selvsagt hvis du har ditt eget drivhus, men det går også fint å gro tomatplantene dine på en altan eller balkong. Til såarbeidet brukes en kultivator med mange småpotter. Fyll med jord og legg 2-frø i og la den sterkeste spiren overleve i hver potte. Husk at tomatplanter trenger mer og mer jord og må pottes om i større og større potter etterhvert. Under selve spiringen har du sikkert opplevd at jorden eller spirer mugner.


Her har vi samlet våre tomatsorter! Passer i 2-liters potte. Men husk at små potter tørker fortere. Tilleggsinformasjon Tilleggsinformasjon.


Potte om et par ganger til gradvis større potte etter hvert som plantene vokser til. Vend plantene gradvis til sterk sol og livet utendørs. Plante ut på friland eller i drivhus når faren for frost er over der du bor. Når planten har blitt så stor at en andel av røttene er ute i pottekanten så er tiden inne for å potte om.


Og dette er rasende enkelt. Du tar rett og slett en potte som er noen hakk større enn den du har, fyller litt jord i bunn, tar potten av planten din og setter planta ned i potta, og fyller på med jord rundt. Tomater trenger litt herding for å vende seg til livet ute.

Habanero er sterkest. Da må de stå på et lunt sted noen timer, og så tas inn igjen. For sterk sol eller sur vind kan gjøre at de visner. Ellers er det et godt råd å plante dem dypt i ny potte. Sett den raskest mulig å skyggen.


Det kommer det nye røtter fra stilken også. Plant dem så dypt som mulig så plantene ikke blir vinglete, råder Utengen. Etter hvert som planten vokser, må den plantes om i større potter.


Ikke bare fikk jeg omsider tatt bilder, jeg fikk også samlet meg til å potte opp tomatplantene som sto inne og gråt i altfor små potter. Husk at liten potte med lite jord krever oftere vanning, sier Utengen. I følge Utengen vil raftigvoksende sorter trenge oppbinding og enkelte sorter må pinseres. Det betyr at man må fjerne skuddene som kommer mellom stammen og bladene, for å unngå at planten danner svake sideskudd som gir lite tomater. Frostbestandige fikenplanter som Bavarian Violetta i en potte kan tåle utendørstemperaturer ned til -°C hvis vannavløpet overvåkes og hvis du pakker inn planten og potten i fleece.


Det enkleste er imidlertid å sette planten i garasjen. Der tåler den mørket, og merker lite til frosten. Vann den nok til å hindre at frukten tørker ut. Jeg har bare to tomatplanter i år (sådd i februar!), og den ene ser ut til å daue nå.


Den sto ute noen timer i for kaldt vær, og nå henger alle bladene. Heldigvis lot jeg den andre stå inne, og nå er den superduperfrodig og en meter høy. Den står i en 10-liters potte med plantejord og kukompostjor iblandet en god neve aske. Jeg håper du har tenkt å så i små potter og potte opp gradvis?


Det synes jeg fungerer best for plantene. De har en haug potter i alle mulige størrelser og fasonger på lager. Det er ganske enkelt for tomatplanter , og på den måten kan du få enda flere av din favorittplante, hvis du ønsker det. Du fyller bare en potte med jord. Stikker skuddet i jorda – og vanner.


Sideskuddene må bruke noen dager på å komme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg