torsdag 5. september 2019

Stor elgokse

Store individer kan bli kjønnsmodne som ettåringer, altså ca. Unge kyr brunster 2-uker senere enn eldre dyr. Jaktlaget kunne altså felle en voksen okse.


Men for å unngå at flere flotte okser ble felt (det er vanskelig å la elg med store gevir passere) valgte de at den som gjorde det ikke fikk beholde geviret. Mange ganger når jeg jaktet kunne vi bestemme å spare okser generelt, eller store okser over en viss størrelse. Se også: Dyr Elg Suvenirer.

Alle priser er oppgitt per stykk, ikke per sortiment. Det er et stort privilegium bare å få se en slik elgokse. Elgen ble fraktet til Li-slakt for veiing og videre foredling.


Det er litt tungt å håndtere et så stort dyr som en elgokse , men det går fint sier Oanh Phan. Kvartingene fra dyret blir skjært ned og kjøttet lagt på kjølerom. Etter hver blir elgkjøttet tilsatt i ulike retter og ender som festmåltid blant mottakere i Stjørdal kommune. Den mest kjente var kjendiselgen Albin som holdt til i Østfold. Han fikk også drapstrusler i etterkant.


Det har vært vanlig at jaktlagene har freda disse elgene, men det har alikevel vært en sjeldenhet at de har blitt så stor som.

Stor -Elvdal kommune ligger midt i Østerdalen. I følge Knut-Eirik var den andre vesentlig større , og geviret var av en helt annen klasse. Etter at den har beitet en tid vil den legge seg til ro, gulpe maten opp igjen i små porsjoner for å fintygge maten nok en gang.


Om sommeren, med stor mattilgang, er det viktig for elgen å legge opp så store fettreserver som mulig til den kommende brunstperioden på høsten, og deretter til vinteren. Fordi vi har for få rovdyr store nok til å ta elg er mennesket den største faren for elg i Norge. I områder på Østlandet der det finnes ulv kan denne ta mye elg, særlig kalver. Uten elgjakt ville elgestammen vært begrenset av næringstilgangen, noe som kunne gitt stor skade på skogen. Ut i naturen drar i kveld ut på leting etter Norges største elgokse.


Hvorfor er det så sjelden å få oppleve en fullvoksen stor elgokse , når det er elg omtrent. Han mener at fjorårets jaktopplevelser har gjort han tryggere på det å skyte en stor elgokse. Jeg hadde noen viktige opplevelser i fjor når jeg så mye elg og sikta på dem. Dessverre hadde vi ikke dyrene på kvota eller så var holdet for langt.


Der ble jaktkameratene vitne til det som etter alt og dømme er fellingen av Norges største elgokse. Oksen var en storvokst tagger og ble felt av Roger Svendesen den 7. Veiingen viste at elgen veide hele 3kilo. Store bilder på alu og akryl i Oslo området leveres ofte med budbil når dette er mer hensiktsmessig.


Levering på døren hjemme? Posten har en enkel tjeneste hvor du kan bestille utkjøring på kveldstid for en rimelig pris. Avhengig av bildestørrelse, rundt 100kr.

Dette kan være kjekt hvis du har lang vei til postkontoret eller ingen. Skudd mot elg i fart gir nær tre ganger så stor sjanse for bom- eller skadeskudd. Tips 2: Skuddavstand Antallet bom og skadeskudd nær tredobles når skuddavstand øker fra under til over 1meter. På elg i ro må en middels jeger holde seg innenfor meter.


Han forteller om stor jubel da de så at oksen hadde spir. Vi så det var en stor elg, og anslo slaktevekta til rundt 2- 3kilo. Da de veide den dagen etter og nåla ikke stoppet før på 3kilo, trodde de noe var feil med vekta.


Ingen har hørt om større elg her oppe – Vi plukket ned vekta og kalibrerte den den en gang til. En stor elgokse ble i Takelvdalen i Målselv, påkjørt fire kilometer nord for Olsborg. Det opplyser operasjonsleder Reinert Johansen i Troms politidistrikt. En bilist ringte og sa fra at han hadde hatt et sammenstøt med en elg, sier han.


Påkjørselen skjedde rett etter klokken 1 og skapte store trafikkale problemer på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg