torsdag 23. januar 2020

Sneglesikre planter

Mitt beste råd er å satse på planter som sneglene ikke liker. Ingen planter er hundre prosent sneglesikre. Men hvis det er andre ting å spise, vil disse vekstene normalt få stå i fred: Planter med harde stengler. Brunsneglen har ikke tenner, og klarer ikke å spise noe som er for hardt.


Grå kuletistel må få et voksested i solen, men tåler ellers de aller fleste jordtyper bare dreneringen er god!

I forhold til egen erfaring har jeg aldri sett at denne sneglen har spist på levende planter. Planten klarer seg også godt gjennom tørre perioder. Jeg skriver vel litt om definisjonen på sneglesikre planter , planter er mer eller mindre sneglesikre alt etter forholdene, men noe må jo vi hagefolk ha å forholde oss til.


Prosjektleder ved Norsk Landbruksrådgivning, Mette Feten, mener også plantene på lista kan regnes som sneglesikre. Men jeg bruker anførselstegn, sier Feten. Det kommer veldig an på hva som er tilgjengelig av mat ellers for brunskogsneglen.


Valmuer, eføy og nåltrær er også planter den ikke vil ha.

Min sneglefilosofi har de siste årene gått ut på å ha mest mulig sneglesikre planter. Og det er mange av dem! Bregner og prydgress er for det meste sneglesikre.


Listen over hva jeg ønsker å plante er lang, og jeg vil helst ikke begrense meg til surjordsplanter. Det krever jammen mye planlegging hvis man skal komponere et bed med planter som blomster vekselsvis gjennom sommeren, som er sneglesikre , helst rådyrsikre og som passer hverandre i høyde og farge! Godt at det er noen planter sneglene ikke liker, slik som akeleier, storkenebb, skyggesildre, blodtopp, lavendel, lammeøre, gul daglilje, bronzebla stormarikåpe, sedum og euphorbia. Her er planter snegleplagede hageeiere bør se etter på nærmeste hagesenter. De fleste skulle være enkle å få tak i. Det er mest stauder, med en og annen busk representert.


I tillegg til listen her kan du plante nåletrær i hagen - når så du sist en snegle bedrive akrobatikk i grantreet? Men noen innførte arter liker seg så godt her i landet at de begynner å etablere seg rundt omkring i naturen der de fortrenger stedegne arter. Dette er planter du bør kjenne til. Når sneglene har nok å velge i, er det en del planter som ser ut til å få være i fred.


Findes der sneglesikre planter ? Dræbersnegle foretrækker nogle planter frem for andre, og sprøde spirer og saftige salater forsvinder som regel først.

Sneglesikre planter søndag 13. Selvom nogle planter står længere nede på sneglenes menukort end andre, er der ingen garantier, for når sneglene har ædt deres yndlingsplanter, skifter de hurtigt til en ny menu. Andersen forteller at snegler ofte bor langs rota på planter i be og ligger der og sover om dagen. Når kvelden kommer finner de vei opp langs stengelen og blir ført rett til matfatet.


Hvis du skal redde en plante , tror jeg du må flytte den vekk til et bedre egnet område, eventuelt med ny jord i en potte, råder hun. I Min Villahage har jeg et snegleproblem som. Her er planter snegleplagede hageeiere bør se etter på nærmeste hagesenter.


Som vi vet forsyner sneglene seg av blomster og grønnsaker. De er også glatte hvis du tråkker på dem en regnværsdag. Men der er også mange planter der stort set altid går fri, selvom ingen planter måske er 1 sneglesikker, hvids der er mange sulte snegle. Vi bor i et dobbelthus fra 50’erne, som ligger på en relativt lille grund på ca. LISTE OVER SNEGLESIKRE HOSTA.


Plant salat, urter og grønnsaker i krukker. Velg sorter som sneglene ikke liker. I bloggen Min villahage har bloggkollega Vigdis laget en liste over sneglesikre planter. Invester i en GrowCamp. Derfor kan den ikke spise noe som er for hardt.


Tafjord-Kirkebø anbefaler planter med harde, vedaktige stammer som en temmelig sikker regel. Men det finnes også andre planter som har vist seg å være rimelig sneglesikre over hele landet: 1) Roser. Ikke vær redd for å fylle hagen med roser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg