fredag 9. februar 2018

Bunndekkende planter

Bunndekkende planter Den glemte stien. Det har alltid vært en vakker, steinbelagt sti i årets Grønn glede-hage. Den har bare ikke vært synlig. Når du skal dekke et område med bunndekkende planter , starter du med å fjerne alt flerårig ugress.


Gjør du det lettvint og dekker med duk som du planter i, vil du slite med ugress akkurat der du har plantet hvis dette ikke er fjernet. Grav opp ugress, bruk sprøytemidler hvis området er uoverkommelig å grave opp.

Begrepet bunndekkere omfatter alle krypende planter som dekker jorda. De krever som oftest lite stell, etablerer seg raskt og sørger for å dekke til områder hvor det bare er jord. Brynes Planter er den helt riktige løsning for deg, som ønsker gode kvalitetsplanter og tilbehør til din hage til konkurrensedyktige priser. Du skal bare inntaste dine ønsker, så står varene snart klar ved din dør.


Hos Brynes Planter har vi mange års erfaring med innkjøp og salg av planter samt tilbehør til hagen. Konklusjon: Dyrk bunndekkende planter i stedet for ensformig gress! De sørger for et kreativt innslag i mindre attraktive hjørner i hagen din og har et naturlig utseende.


Videre trenger bunndekkende planter ikke mye stell - og gjør det vanskelig for ugresset, det kan ikke spre seg. Mange ulike markdekkende planter.

Siden det finnes så mange ulike markdekkende planter , er sjansen stor for at du finner en som passer akkurat ditt behov. Under høye trær skaper de en tett undervegetasjon, i skråninger gir de en lettstelt overflate og i bedet skaper de flotte overganger mellom andre planter. Gode bunndekkere er med på å forhindre tilvekst av uønskede vekster. Det betyr mindre jobb med luking, og mer tid til hygge og kos i hagen. På åpen jord etablerer frøugress seg lett, så metoden med å plante bunndekkende stauder mellom prydbusker og høyere stauder er mye brukt.


Markdekkende planter Lave planter som kryper langs bakken, kan gjerne kalles hagens gulv. De skaper et bed som det er lettere å stelle, siden de forhindrer ugress. Det kan være fint å plante markdekkende planter mellom større busker, trær og stauder eller på murer og steinpartier. En liten tue som vi fikk av en venn, og fire planter som vi kjøpte. Vi har delt plantene to til tre ganger hvert år, og begynner nå å få et ganske tett bunnteppe i tre bed i hagen.


Gravmyrt får nydelige, blå blomster i mai-juni. Pass på at du velger et skyggefullt vokseste bladene blir nemlig gule og ikke særlig pene i solen. De fleste bunndekkende planter vokser i tette klump eller patcher, danner et teppe på overflaten av jord som er bare noen få inches høy.


En av mange lave planter man kan bruke er rosene, for det finnes faktisk egne rosetyper som foretrekker å vokse bortover fremfor oppover (om det er plass). Jeg har to slike bunndekkende roser, og i dag viser jeg frem en av de. Håper det kan inspirere deg til å tenke anderledes omkring bunndekkere i bed! I løpet av et par sesonger danner de et herlig tykt teppe av grønne blader.


Dette er også en liten rakker som blomstrer uavbrutt store deler av sommeren og frem til frosten kommer.

Erfaringsmessig tåler den mye vann, lite vann, halvskygge og sol. Noen gode klatrende og bunndekkende planter er godt å ha på topp lista. Det går også helt fint å ha den på en mer solrik plassering.


Her vil den erfaringsmessig bli litt mer kompakt og lysere i bladene. Skyggesildren er perfekt som bunndekkende plante eller i et stenbed. Skulle det bli for tørt klapper den sammen men med litt vanning reiser den seg raskt opp igjen. Veldig fin bunndekkende plante , og fryktelig synd at den blir beitet ned av snegler med en gang.


Vi har prøvd å plante flekktvetann på to ulike steder i hagen, sneglene spiste så mye på plantene at de rett og slett bukket under og døde etter kort tid. Flekktvetann er en flott bunndekker som humlene også liker veldig godt. Utvalget av planter som kan brukes i skråning er stort og det finnes sorter for både tørre og solrike, nordvendte og for skyggefulle skråninger. Så utgangspunktet for å velge riktige planter og planter som vil trives, er at man kjenner til forholdene i skråningen og retningen skråningen vender mot. Angripes sjelden av sykdommer og skadeinsekter, og rådyrene bryr seg ikke om den.


Bladverket er buet og hengende, noe som gjør dagliljen til en elegant plante i bedet. Dagliljene gir bedet et rikt fargespekter siden den finnes praktisk talt i alle regnbuens farger, noe som gjør den takknemlig å kombinere med andre stauder i matchende farger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg