onsdag 18. oktober 2017

Male vindu

Bestill nye vinduer av toppkvalitet til hus eller hytte her! Sjekk utvalg og kampanjepriser her! Fakturabetaling eller handlekonto? Vi har mange typer vinduer på lager og kan spesial bestille etter mål.


Gjør jobben riktig, og du får et vakkert resultat som holder seg pent i mange år. Begge varianter fungerer, men om du tar av vinduet og har et egnet bord å legge det på, kommer du best til overalt.

Denne filmen gir deg en enkel veiledning til forarbeid og maling av vindu ute. Om du ikke tar av vinduene, bør du male de høyeste materialene først, da er det lettere å komme inntil med pensel etterpå. Begynn innerst og mal deg utover mot kantene. Når du skal male vindu , skal du male både karm, fals, kant og lister.


Tetningslisten skal ikke males. Dersom du maler gamle vinduer med kitt, skal du male over kitten og 1-mm inn på glasset for å sikre at vann ikke kan trenge ned mellom glass og ramme. Et vindu består normalt av vindusramme, som holder glasset på plass, samt en karm som sitter fast i veggen. Ofte finnes det dessuten en fals eller utforing som rammer inn vinduet og dekker overgangen mellom karm og fasade.


Alle disse delene kan, om man vil, males i ulike farger.

Har du et eksisterende vindu tilgjengelig i en vegg, fjerner du eventuelle lister og fôringer rundt vinduet og karmen og måler vinduets ytterkarm i bredden og i høyden (såkalt karm-mål). Har du ikke tilgang til å måle et vindu med ytterkarm, kan du som et andre alternativ måle åpningen der vinduet skal inn (såkalt hull-mål). Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male.


Det er den mest sårbare delen av vinduet. Huske grundig forarbei så blir det mye enklere å få flott. Er det tegn til fuktskader og råte, må kanskje enkelte bygningsdeler skiftes først. Bruk spesialmaling for vinduer og dører.


Da får du den beste beskyttelsen og en maling som ikke klistrer. Det første du må gjøre når du skal male dører og vinduskarmer, er å klargjøre overflaten som skal males. Det innebærer at du må se etter om noe må repareres, slik som å sparkle hull, sprekker eller hakk. Du må sparkle der det trengs, og etterpå pusser du det glatt med sandpapir. Male vinduer i kuldegrader høres ikke særlig lurt ut.


Har hørt et kjerringråd en gang om å smøre noe på glasset og gummi før men maler slik at malingen hefter dårlig her, og blir enkel å fjerne, men husker ikke hva det var man skulle bruke. Du er nå klar til å bestille dine nye vinduer ! Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca. Frekhaug Vinduet her Skal du derimot ha et minimalistisk vindu med moderne utseende finner du Lyssands forhandleroversikt her. Tips og råd om hvordan du maler vindu innvendig.


Mal ferdig vinduet og la det tørke etter anvisningene på forpakningen Når malingen har tørket tar du ett nytt sluttstrøk.

La ikke maskeringstapen sitte, men ta den bort straks du har malt ferdig. Pass på å bytte ut rustne jerndetaljer så har du ett vindu som varer i mange år. Noen steder ser jeg at barna har fått male i fri utfoldelse på vinduer.


Er det helt vanlig vannmaling som brukes til dette? Og er det noe jævelskap å få vekk eller. Tenkte jeg og guttungen kunne slått oss litt løs med penselen. Når man skal male vinduskantene, dekker noen til rutene med maletape.


Du risikerer nemlig å trekke med deg noe av den tørkede malingen når du fjerner tapen. Dropp i stedet tapen og mal med en sprossepensel som er beregnet til denne typen presisjonsarbeid på vinduer. Ideelt malevær er overskyet, grader og uten regn.


Det går greit å male når det er sol og, så lenge du holder deg unna solveggen. Tåke og fuktig luft derimot er ikke gunstig når du skal gjøre malingsjobben.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg