onsdag 29. mars 2017

Nordlysets farger

Det er stort sett disse partiklene som blir truffet av solvinden, og som gir oss nordlysets farger. I laboratoriet kan vi få hydrogengass til å lyse med et blålig lys i et lukket glassrør når vi sender strøm gjennom det. Hvilke farger en forekomst av nordlys består av, blir bestemt av energinivået i partiklene og sammensetningen av atmosfæregassen. De dominerende fargene i den delen av fargespekteret vi kan se, er grønt, rødt og blått.


Forekomst og intensitet av nordlyset er på sin side styrt av aktivitet på Sola. Nordlysets farge er avhengig av hva slags atomer eller molekyler de ladde partiklene fra sola treffer. Ofte er det oksygenatomer i litt over 1kilometers høyde, og disse sammenstøtene gir det grønne nordlyset. Aldri kommer jeg til å glemme de mørke ettermiddagene og kveldene der alt ble opplyst av nordlysets spill på himmelen. Fargene kan være kulørsterke eller svake.


Valget er ditt, for som vi gjentar til stadighet her på ifi. Dette kommer av at nordlyset skapes gjennom lysutsendelser fra atomer og ioner i atmosfæren når disse blir truffet av partikler i solvinden. For å lagre svar og kommentarer, må elever og lærere registrere seg. Hør og opplev det magiske eventyret om da barna ble tatt av Nordlyset og hvordan Nordlyset fikk sine farger. Appen inneholder eventyr, illustrasjoner, animasjon, spill og fortellerstemmen til blant andre Mikkel Gaup.


Passer for barn fra år. Språk: Norsk, nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Hver elev får oppgaveark. Lærer går rundt og veileder gruppene.


Elevene skal studere bilder av nordlys og diskutere seg fram til en beskrivelse av nordlysets form, farge, bølgelengde og hvilke stoffer i atomsfæren lyset stammer fra. Som hjelp skal gruppa bruke et diagram over nordlysets farger og en tegning av nordlysformer. O2) og nitrogen( H2) som blir truffet av ladde partikler. Sammendrag – Nordlys – mystikk og vitenskap Kjernestoff.


Nordlysets farger

Oppgaver og aktiviteter Hør deg selv – Nordlys – mystikk og. Ifølge doktorgradsstipendiat Njål Guldbrandsen ved institutt for teknologi og fysikk ved Universitetet i Tromsø skyldes det røde nordlyset at eksplosjonen på sola er ekstra kraftig. Det grønne nordlyset oppstår i området mellom 120–1kilometer. Sendes innen 1-virkedager.


Hva er nordlys og hvordan oppstår det? Hvorfor er Norge så viktig for nordlysforskningen? Dette får du svar på i denne forelesninga. Vi går fra sola og via solvind til jordas magnetosfære og forklarer hvor og hvordan nordlyset oppstår med forskjellige egenskaper.


Mennesker fra hele verden drømmer om å oppleve nordlyset, eller aurora borealis, på den arktiske himmelen. Og få steder på jorden kan tilby et bedre lysshow enn. På den sydlige halvkule har vi mot-stykket til nordlyset.


Det kalles au-rora australis (austral betyr sydlig). Flere nordlysformasjoner kan smelte sammen og deretter splittes opp i nye strukturer. Strålene kan minne om et stort kirkeorgel som strekker seg nes-ten loddrett mellom himmel. Da skal man i mørketida kunne nyte nordlysets farger selv om det er overskyet, forklarer en fornøyd ordfører i Tana, Frank Martin Ingilæ. Se 3D-animasjon av ny Tana bru Det er han som har lansert ideen om å lyssette brua med en nordlysindikator.


Polarlyset inneholder bare visse spesielle farger , altså ikke alle fargene i solspekteret. Dette er på grunn av at polarlyset skapes gjennom stråling i ulike bestemte bølgelengder fra atomer og ioner i atmosfæren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg