tirsdag 28. august 2018

Male belegg

I de aller fleste tilfeller er det helt problemfritt å male linoleumsbelegg. Det kan allikevel være lurt å sette en liten prøve for å se at malingen sitter godt. Har et gammelt belegg fra 80-tallet som mildt sagt ikke ser uut! Er det noen som har noe forslag til maling det går å male dette med?


Det er varmekabler under belegget.

Så det kan gå helt fint å male gulvet, men vi tør ikke helt å anbefale det. TreStjerner gulvmaling krever ingen grunning, og det er bare å male rett på det nyrensede gulvet. Bruk rull og forlengerskaft på flatene, og pensel ved kantene. Til våte rom er ikke maling av vinylgulv like uproblematisk, og man kan ikke regne med et varig resultat ved maling av vinylbelegg i våtrom. Samme merkene kommer på belegg som er på rom uten varmekabler.


Styggere på badet, men sikkert fordi det er lysere også. Varmekabler og det elektriske er så og si alltid av.

Da fikk jeg svar på at man ikke skal male på belegg med varmekabler. Uff ja, for dette gulvet trengte virkelig en makeover GRØNT og guffent som det var. Alternativet var å fjerne våtromsbellegget eller forsøke å male det. Men etter som gulvet var helt ok så falt valget på å male det.


Tenkte å male gulvet, jeg har søkt litt på nett og ser at det skal gå å gjøre dette med enten vinylmaling eller epoxy maling. Noen som har erfaringer og dele? Alle malerfabrikantene skal ha en bruksanvisning som beskriver hvordan man bruker deres produkter for å oppnå et godt resultat. Mal gjerne selv, men vær nøye og følg alle anvisninger, særlig der det er risiko for å få vannskader.


Vær særlig oppmerksom på steder som for eksempel mellom gulv og vegger, og ved skjøter og hull i veggen. Tips: Begynn med en grundig rengjøring før overflaten slipes lett. En tretrapp med kvist må alltid påføres kvistlakk. Betonggulvet i garasjen er bygget for tøffe utfordringer, men det er ikke dermed sagt at det ikke kan trenge litt vedlikehold. Dessuten kan du sørge for å forsterke de områdene der bilhjulene sliter som mest på gulvet med et sklisikkert belegg.


Sugende undergulv: sponplater fiberplater, finèrplater og ubehandlet sparklet betonggulv. Tette undergulv: fuktbestandige sponplater og oljeherdede fiberplater, gamle belegg og malte fuktisolerte betonggulv.

Gamle belegg og tregulv hører også med her. Belegget være tilpasset gulvet i rommet før liming. Du skriver ikke noe om hva slags belegg som ligger i trappen, men noen typer belegg går det an å male , så det kan jo være verdt et forsøk.


Go gammeldags linoleum er et eksempel på malbart belegg. Men før du går i gang med malerjobben er det viktig med et grundig forarbeid for at resultatet skal bli så perfekt som mulig. Dette gjelder uansett om det er et parkettgulv eller et vanlig tregulv. Sjekk med fargehandleren om hvilken gulvmaling de anbefaler til det rommet du skal male.


Uavhengig av fargevalg, stil og atmosfære, skal du male badet, må du bruke maling tilpasset våtrom. Denne kan friskes opp med enten olje eller beis, eller du kan velge å gi denne treplaten farge med maling, forklarer Sørli. Fliser, laminat og belegg kan males på eget ansvar, malingprodusentene gir ingen garantier for sluttresultatet.


Er du heldig kan malingen sitte i flere år, men den kan også sprekke opp etter kort tid. Male benkeplate i tre. Uansett om du legger klikkgulv eller belegg på rull, må gulvet under være rett, plant og i god stand for å oppnå et godt resultat. Selv om du har et godt underlag, kan plateskjøter, sparkelstrøk og andre små ujevnheter bli svakt synlig gjennom gulvbelegget etter en tid.


Hvis det er skakt må du rette det opp. De fleste stedene er ikke slitasjen veldig stor, men for eksempel gangbanene og gulvet ved spisebordet er hardt belastet. Også på badet kan du male med epoxy – rett på våtromssikret, pusset vegg i dusjhjørnet. Du kan også blande kvarts i malingen til gulvet, slik at det blir sklisikkert. La alt tørke i to til tre dager.


Kan man legge parkett over vegg til vegg-teppe og annet gulvbelegg? Svar: Vegg til vegg-teppe er faktisk et bra underlag hvis teppet er hardt. Er teppet for mykt, kan du få svikt i parketten og det kan knirke og sprekke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg