torsdag 18. januar 2018

Storklokke

Storklokke er en flerårig art i klokkefamilien. Denne, vår kraftigste art i klokkeslekta, blir vanligvis mellom 60–1centimeter høy og finnes i store deler av Norge nord til Nordland. Plantene har mange store klokkeforma blomster som oftest er hvite, men varierende blåfarger forekommer også.


Denne arten er en prydplante som i Finland forekommer som en forvillet hageplante i bakgårder og løvskoger nær bebyggelse. Den kan også holde seg i forlatte hager i lang ti og også spre seg. Blomstrane er først opprette, men heng litt til slutt.

Stengel og blad er oftast snaue. Begerflikane sprikjer utover. Arten er utbreidd i Europa og Asia. Med en høyde på inntil m, er storklokke den største av klokke-artene vi kan finne i Norge.


Om våren har storklokke en rosett av brede, mykt hårete blad som er spiselige. Vakker og høyrest, med stilker tettvokst av blå klokker, likner prydstorklokke mange andre arter i klokkefamilien. Særlig minner den om vår hjemmehørende storklokke.


Foreløpig er arten et problem nord i landet, men med fare for spredning til andre deler av landet, er denne spredningsvillige klokken nå forbudt.

Identifiser arter basert på kjennetegn! Risikovurdering: LC - Livskraftig LC. Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet. Staude som blir opptil 1. Registrerte folkelig navn handler stort sett om størrelse slik som storklokke , stor blåklokke og kjempeklokke og da trolig sammenligna med den langt vanligere blåklokke. For info som ikke er relatert til kryssor så kan du slå opp storklokke i ordboka.


Ofte kalt en gigantisk Bellflower, er Campanula latifolia en art av blomstrende plante i Bellflower familien. Native til mange deler av Europa, gigantiske Klokkeblomster har store, prangende klokkeformede blomster i nyanser av blått og lilla. Kan dere se om dette er storklokke på bildet, selv om blomsten ikke er med?


Den dukket opp innimellom rabarbra og bærbusker i år og var dessverre ferdigblomstret da jeg fikk rotet meg ut for å ta bilde. Jeg leser på nett at denne kan spises som salat. Det var hvite klokker. Finnes det forvekslingsmulighet med andre evt giftige. Både rota og bladene av storklokke kan brukes.


Referere til dette bildet andre steder på foto. Diverse opplysninger: Disse bildene er tatt ved Grøa i Sunndal kommune. Den blomstrer lenge, står oppreist i allslags vær og her hos meg blomstrer den rikt i skuggen.


Mine er kvite og lyser flott opp der andre ikkje vil gro.

Vokser heilt opp i ein gammel og tørst tuja. Og så synest eg det blir fine høstfarger på dei.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg