tirsdag 9. februar 2016

Hvordan male impregnert treverk

Kjapt og lekende lett å booke med. Bestill nå og betal ved utsjekking. Men hvordan skal disse materialene etterbehandles, og hvor lenge må man egentlig vente før de kan males?


Før i tiden het det at du burde vente et år fra det impregnerte trevirket var satt opp til du begynte å male eller beise det. I dag kan du med fordel gå i gang litt raskere enn det.

Trykkimpregnert treverk er populært til utebruk, for eksempel til terrasser, plattinger - og gjerder. Selv om treverket er impregnert , har det godt av ekstra beskyttelse, men dersom du akkurat har satt fra deg hammeren, kan du puset lettet ut: Før du starter, må du passe på at det er helt tørt. Impregnert tre kan gis trebeskyttelse med en gang det er tørt nok. Hvis treet står ubehandlet for lenge, blir overflaten brutt ned av sola. Det betyr at du må bruke mye mer tid på å slipe og rengjøre treet for å få trebeskyttelsen til å fungere optimalt.


Derfor er det smart å male eller beise med en gang du er ferdig med å bygge. I tillegg vil man normalt oppleve at det ikke er like fuktig som tidligere, forteller malermester Ole Andreas Klaveness. Treverket er altså ikke like fuktig når du kjøper det i butikken, og tørketiden er dermed betydelig kortet ned.

Hvordan bør du vedlikeholde impregnert tre. Ubehandlet trykkimpregnert tre vil etter hvert miste grønnfargen og få en naturlig gråfarge som mange liker. Når man ofte velger å overflatebehandle treet er det hovedsakelig av estetiske hensyn. Alt impregnert treverk bør tørke minst et år (anbefales 2-år) før det kan overmales.


Vaskes og skrubbes grundig med kraftvask, skylles deretter godt. Påfør sopp- og algedreper. Nytt, trykkimpregnert treverk må tørke et par måneder i sommer og sol, før det er tørt nok til å behandles med maling, sier Mette Dahl, markedskonsulent hos Nordsjø. For å sjekke om det er fukt i underlaget, kan du bruke en fuktmåler som viser dette.


Treet skal ha maksimum prosent fuktighet. Felles for dette er at det kun er på områder med impregnert treverk. Hva kan ha blitt gjort galt?


Nytt treverk : Treverket skal være rent, fast og tørt. Eventuelle rester ev impregneringsvæske spyler du av med vann sammen med bruk av en stiv børste. La gulvet tørke noen dager før behandling.


Et tørt treverk skal ikke inneholde over fuktighet. Når kan du male impregnerte materialer.

Les mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og. Det ligger et lag av eksos, smuss og annet over, så hvis du ikke vasker grundig før du begynner, risikerer du avskalling etterpå. Hva hvis malingen krakelerer? Da har du ikke slipt treet nok og det har ikke blitt mattet nok til at neste lag med maling binder seg til underlaget. Når det er tørt skal man påføre både grunning og toppstrøk slik som ellers er vanlig ved utvendig arbeid.


Det er to typer treverk , uhøvlet og høvlet. Denne bruksanvisningen gjelder for ny ubehandlet kledning. Ubehandlet treverk brytes hurtig ned av sollys, derfor er det viktig å overflatebehandle kledningen så hurtig som mulig.


Treverk er den mest benyttede kledningstypen i Norge. Det vil sikre det best mulige resultatet på lang sikt. Har vært på Coop Obs bygg og kjøpt diverse impregnert tre for å lage gjerde. Opphøyde bed er en veldig fin løsning for å kunne utnytte flest mulige kriker og kroker av hagen til planter. En enkel og billig løsning er å bruke impregnert treverk.


Vi har stadig nye prosjekter på gang i hagen, og i pinsehelgen har vi laget et helt nytt opphøyd bed som vi har plantet jordbærplanter i. Hva med Cu- impregnert trevirke? Cu- impregnert trevirke, eller ny- impregnert trevirke som det gjerne kalles, er trevirke som er impregnert med kobbersalter (men ikke med krom og arsenikk som den gamle varianten). Dette er ikke definert som farlig avfall, og kan i teorien kastes sammen med annet behandlet treverk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg