onsdag 8. april 2015

Akryl lister

I dag er det en trend å bygge i minimalistisk stil, med få lister og slette flater. Det stiller store krav til flatene og overgangene mellom tak og vegg, og utførelsen ved omramminger og gerikter. Malerens oppgave er å lage en pen overflate og en estetisk helhet. TIPS OM AKRYL_COOP - GJØR-DET-SELV.


COOP og Otto Robsahm gir folkelige og forståelige tips om Akryl.

Montering av lister runt. Når bor plater og lister legges inntil hverandre blir det alltid en liten spalte. Det er i disse du legger akrylmassen før du maler. Fred Syversen, teknisk sjef hos Akzo Nobel, forteller at det som gjør denne massen så anvendelig er at den er vanntynnbar. Hvis du sparkler og maler over, så blir de helt borte.


Men du må ha flere lag, og det må tørke og pusses mellom hver runde. Og ja, det krymper mens det herder, men det vil ikke krympe etterpå.

Hvis du bruker akryl eller tec så ser du fremdeles hullet på nært hold. Akryl kan brukes til å tette små hull i veggen eller dekke over sprekker i lister og dør- og vinduskarmer. Denne massen kan males over og er derfor perfekt til å dekke over spiker- og skruehull før det skal males.


Men hvis du skal prøve med akryl, må du være sikker på at du har helt hvite lister , og at akrylen er helt hvit. Det finnes ikke bare én hvitfarge vet du. Forøvrig så slår vi aldri spikrene i taklistene helt inn her hjemme.


Det blir mye lettere å få dem av igjen neste gang da. Når man skal fuge, er det viktig at produktet har de rette egenskapene. Prøver å ta akryl mellom lister rundt vinduet og veggen. Tror jeg gjør noe galt da akrylen drar seg svakt utover tapeten på veggen pga det er litt tekstur I den og da fyller ut dette.


Hvordan gjør dere det? Har brukt teip, men det er jo ekstremt tidkrevende. Gulvlistene skal følge gulvet, det skal ikke være glipe mellom gulv og list. Vær obs på at profilerte lister kan være mer vriene å kappe enn glatte.


Du må regne med at det blir en del avkapp, sier han.

LES OGSÅ: ting du må vite om lister. VELSE GJØR MESTER: Regn med litt svinn hvis du ikke er en erfaren listekapper. Hos MAXBO finner du et godt utvalg av fugemasse. Perfekt til fylling og tetting av fuger. Finn ut mer om Akryl Fugemasse tilgjengelig fra Graft.


Kjøp på nett eller i butikk. Må vel kjøpe en slags fugemasse eller noe. Jeg legger som regel en stripe akryl når jeg legger listene, selv om de. Har lagt opp lister rundt et gulv, men ettersom ikke gulvet og veggene ikke er helt rette får. Har du spørsmål eller ønsker tips om hvilke lister du skal bruke?


Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Vi hjelper deg gjerne! Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den. For å tette uønskede åpninger og sprekker kan man bruke akryl fugemasse, men ikke bruk akryl langs bordene i not og fjær - det vil ikke bli pent etterhvert som bordene krymper. Påfør akrylen med en fugepistol og bruk en fuktet finger for å slette fugen.


Gå gjerne over med en fuktig pensel til slutt for best mulig resultat. Et bedre alternativ er å bruke et lite og billig verktøy kalt en fugeglatter. Da unngår du gris på fingrene og forurenser heller ikke fugen med såperester som kan reagere med midler i fugemassen.


Den kan reagere med antisopp eller muggmidler i silikon, og legge igjen et vokslag på akryl som gjør den vanskelig å male over. Jeg kjøpte ferdigmalte lister hos listverkfabrikken, og fikk med en liten flaske med maling lik listefargen. På Coop Obs kjøpte jeg en liten tube hvit finsparkel.


Sparklet spikerhullene med hvit sparkel, og allerede da var hullene nesten usynlige. Denne video er uploadet fra en Android-telefon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg