torsdag 26. mars 2015

P rom kjeller

Tips og råd til innredning og oppussing av kjeller på nettsidene til SINTEF. For deg som skal bygge. P -rommene er de primære rommene i boligen, altså oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. Du får tilgang til ca.


I takst- og verdivurderinger både i forbindelse med kjøp- og salg av eiendom samt fastsettelse av ligningsverdi, benyttes begrepene bruksareal og p - rom. Det er mange som ikke kjenner til hva disse begrepene betyr.

Det er i hvert fall liten tvil om at det er langt mer attraktivt å selge et p - rom fremfor et s- rom. Det er all grunn til å tro at du får mye mer penger for en godkjent kjellerstue enn et uinnredet rom som ikke er godkjent for varig opphol sier Tormod Bolvik, nyvalgt leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Særlig gjelder dette rom i kjeller og på loft, eller hvis bodarealer er ombygget til (tilsynelatende) oppholdsrom. Hvis du ikke har lov til å bruke rommet som tenkt, kan det få stor betydning for deg som kjøper og eier av boligen.


Kostnadene ved å sette rommet i lovlig stand er store, og noen ganger kan man få erstatning fra selger. P - ROM tilsvarer det man tidligere kalte Boligareal, BOA. Det er P - ROM som normalt er grunnlaget for prisstatistikker, og som gir best resultat ved sammenligning av kvadratmeterpriser.

Et rom kan regnes som p - rom selv om det ikke tilfredsstiller forskriftene. I dag har Teknisk forskrift krav til rom for varig opphold. Der står det blant annet at et rom skal ha et volum på minst m og at rommet skal ha vindu og utsyn. Krav til dagslys er at rommets lysflate utgjør minimum prosent av rommets bruksareal. Ikke alle boliger som selges har rom som er lovlige til opphold.


Dersom det er mulig å stelle seg i garderoberommet, vil rommet regnes som et P - ROM (omkledningsrom). Svakheter med systemet. Det er enkelt å oppgradere noen S- ROM til P - ROM fordi standarden ikke stiller krav til at rommene skal være godkjent for varig opphold.


Sekundærrommene kalles også S- ROM og er alle de rommene som ikke brukes til opphold. Dette betyr at rommene kan defineres både som P - ROM eller S- ROM avhengig av bruken. Det er bruken av rommet som avgjør hvordan det skal kategoriseres. Ettersom en del kjellere opprinnelig ikke var ment som oppholdsrom, er takhøyden ofte lavere enn ønsket. Vanlig takhøyde i oppholdsrom er meter.


En eventuell bruksendring av rommene kan være avgjørende for om rommene er primære eller sekundære rom. Mindre lys gjennom vinduet. Det vinduet må gå ut i friluft.


I hovedsak er det bruken av rommene ved befaringen som avgjør om rommet defineres som P - ROM eller S- ROM , men i mange tilfeller må takstmannen bruke skjønn.

Dessuten må vinduet tilfredsstille kravet til det som kalles rømningsvindu. Fortsatt søknadsplikt ved bruksendring. Huseieren må derfor søke kommunen og få godkjenning før kjelleren tas i bruk som bolig. Mange er ikke klar over det, men omgjøring av kjellerrom eller bod til bolig er bruksendring, og bruksendring er søknadspliktig. Hvis kjelleren ikke har direkte utgang gjennom dør til det fri, skal rommet ha vindu som tilfredsstiller krav til rømningsvei.


Jeg håper noen har peiling her fordi jeg er forvirret. Vindu i kjeller kan regnes som rømningsvei hvis det har fri åpning der bredden er minst m og høyden minst m, og det er tatt forholdsregler for å lette rømning gjennom vinduet, sier Sintef Byggforsk. Lag rom i kjelleren gir videre råd om tiltak mot radon i eksisterende kjeller. Når jeg leser takstbransjens retningslinjer er det uklart om rommene skal være godkjent som rom for varig opphold i henhold til bestemmelsene i plan og bygningsloven, for å kunne betraktes som P - rom. Altså er bibliotek et P - rom.


En walk-in garderobe brukes til oppbevaring av klær, men dersom en setter inn et speil, en stol og et sminkebord kan den kalles omkledningsrom og skal regnes med som P - rom. P -rommene er rom for varig opphol mens S-rommene er rom som ikke er ment å oppholde seg i over ti f. Vi har kjøpt oss hus hvor det er oppgitt at boligen har 170kvm p - rom og at det er 1kvm BRA. Kjellerstuen har kun ett vindu som sitter høyt på veggen og er bittelite. P - rom må ha fri høyde over gulv på minst m. Deler av rom kan ha skrå himling med lavere romhøyde enn angitt i punkt 1-4. Problemet er at rom som ikke er godkjent som varig opphold oppgis som P - rom.


Nå er et arbeid i gang som forhåpentlig vil gjøre det tydeligere om rommene tilfredsstiller byggeforskriftene, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Det skal også oppgis hvor stor del av boligen P -rommene utgjør og hvilke rom som er tatt med i denne beregningen. Når arealet for bod på kvm(merket i grønt) trekkes fra, blir arealet for de primære rommene (merket i gult) P - ROM = kvm2.


I plantegningen nedenfor anslås Bruksarealet til kvm2. Hver boligseksjon har bruksrett til stk. Sjekk om du kan sende byggesøknad selv for å endre bruken av et rom , eller om en ansvarlig søker må sende inn byggesøknaden din.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg