fredag 16. januar 2015

Gammeldags hage

Hva er vel bedre enn en stor, gammeldags hage ? Grønne plener å løpe barbeint på, store trær som skaper deilig skygge, stauder som har stått på samme sted i hundre år! Vi er så heldige å kjenne eierne av gården Borge i Skoger like utenfor Drammen. Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt.


Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. En gammeldags hage er en blomsterhage som eksploderer med et opprør av stor grad udisiplinert farge hver vår. Mange hjem i England har gammeldagse hager langs med mer formelle hager, og de er tradisjonelt sett på som et sted å slappe av, nyte duften av hagen, og få utendørs.


Sjekk ut hagelaga i nærleiken og sjå om dei har hageloppemarknad på programmet. Der finn du garantert gamle oldemorsstauder. I same stund kan du få sjansen til å snakke med andre som har hage og som kanskje har nokre stauder å gi vekk eller få gode tips.


Renessansehagen viser en del av plantene som er omtalt i boken. Sammen med vår , sol og påskepynt meldte endelig lysten seg til å legge ut noe på her på Trines hus og hage igjen! Takk til alle som har vært innom mens jeg har vært fraværende.

Jeg vet at flere har savnet livstegn fra meg, og det setter jeg selvfølgelig pris på. Botanisk hage i Oslo vårtreff. Her selges sjeldne stauder som ellers ikke er i handel: - Oldemorsstauder som dagliljer og iris.


En egen avdeling med Aulestadplanter, det vil si samme type liljer, stauder og sommerblomster som vokste i hagen til Karoline Bjørnson på Aulestad. Duftpelargonier og sjeldne orkideer. Knallbra at du tar det med i barnehagen og viser frem , det er jo nesten ingen som skjønner seg på slikt utstyr lengre.


Men fikk mange gode samtaler om gammeldags ut av det. Men da tiden kom for egen hage og husholdning, kom spørsmålet nokså spontant da behovet for et tørkestativ meldte seg. Kan vi snekre et slikt gammeldags tørkestativ, Thomas? De gammeldagse hagene inneholdt nytteplanter, pryd- og duftplanter og medisinplanter i skjønn forening. Fra en gammeldags hage tar utgangspunkt i Horticultura: dens råd om godt hagestell og mange av plantene som boken omtaler.


Hei, jeg er Gunnhild er landskapsarkitekt og brennende interessert i hage , form, uterom, planter og hvordan omgivelsene våre påvirker oss. Gammeldags frodighet Plassen er ikke større enn i mange moderne hager, men det er liksom plass til så mye mer. Hagekulturen i nordiske kystbyer er flere hundre år gammel.


Man har kommet fram til en måte å innrette seg på som er utrolig ensarta langs alle våre kyster her nord. En hage eller have er et avgrenset, innhegnet jordstykke. Det dreier seg om å stenge husdyr ute eller inne, eller å avgrense et areal i et urbant miljø. Tastatore AS ved Tore og Bjørnhild Fjeld.


Det er ikke tillatt å kopiere noe innhold fra disse sidene uten egen avtale.

Gammeldags klinebenk, JAbenk, sørlandsbenk, spilebenk – kjær benk har mange navn! Benken er laget i impregnert furu og overflatebehandlet. Gammeldags våren hager tendens til å ha en blanding av stauder, løker og stauder. Mange av disse stauder og pærer kan trenge å bli plantet i slutten av høsten eller tidlig på våren, så planlegger din gammeldags hage kan ta litt omtanke.


Så frø så snart trusselen om frost har fortid. Vi har hagestoler forskjellig design og materialer, så du kan være sikker på at du finner en som passer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg