mandag 6. februar 2017

Myrra røkelse

Myrra nevnes ofte i Bibelen f. Det ble brukt i israelittenes hellige smurning, til parfyme og røkelse og inngikk i drikken som ble gitt til dødsdømte. Men tilbake til myrra. På samme måte som røkelse er det et produkt fra trær, men myrra er fra barken til Commiphora som vokser i de samme områdene som Boswellia.


Navnet kommer av det arameiske ܡܪܝܪܐ (murr), som betyr bitter.

Gull, røkelse og myrra fin. Vi finner den i Landstads reviderte salmebok (LR) som nummer 1med fire strofer. Salmen står plassert under ”Kristi åpenbarings dag” eller under ”Hellige tre kongers søndag” som dagen het fra gammelt.


Det fortelles at de kom med gull, røkelse og myrra. De glemte ikke savnet. Med myrra ble de døde balsamert inn. Duften er som en reise til India.

Kun de beste råvarene og produksjonsmetodene er brukt til å lage denne røkelsen. Den er antagelig identisk med den bibelske type myrra som ble gitt til Jesubarnet av de Tre Vise Menn. Tidlige Egyptere brente myrra sammen med røkelse. Matteusevangeliet forteller videre om de vise menn som gikk inn i huset der han befant seg (Matteus 2:11), fikk se barnet og falt på kne.


Romersk-katolska kyrkan och till viss del även inom islam används myrran. Tilbake til episodelisten Veien til gull, røkelse og myrra. På idéblokka mi hadde jeg først en annen og relatert idé – som gikk på gulv, røkelse og myrra.


Sa du røkelse og myrra. I Marrakech får du juleshopping du aldri kommer til å glemme. Hans Kristian Krogh-Hanssen. Lav bitterhet, smaksrik. Antall du ønsker å kjøpe av.


Høysangen 3: Hvem er det som stiger opp som en røksøyle fra ødemarken, ombølget av myrra og røkelse og alle slags krydder fra kremmeren? Kaspar bærer gullet, mens de to andre bærer lukka kar med røkelse og myrra. De tre vismennene kalles også de hellige tre konger.


Det var ikke uvanlig at kongene på denne tida også var vise menn, eller astrologer, stjernetydere.

Og fremdeles er Kongerøkelsen som vi bruker i jula, oppkalt etter disse tre. Prøv de ulike måtene å spre dufter på - lykke til! Aromadiffusere er det siste nye.


Prøv også vår røkelse - i fast form - og som røkelsespinner. Disse sprer duften på en behagelig måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg