mandag 7. august 2017

Frostsikker dybde

Dårlig isolerte oppvarmede bygninger avga tidligere så mye varme at behovet for telesikring var begrenset. Behovet for telesikring av oppvarmede bygninger øker stadig. I dag isoleres det så godt at varmetapet ikke lenger er en del av telesikringen.


Begrepet “frostfri dybde ” er ofte aktuelt. Det kan dreie seg om den dybden en må fundamentere til, eller hvor dypt en skal legge rør uten at de fryser.

Her er vist telesikring av en carport som er bygget sammen med huset. For at der ikke skal ske skader på bygninger, er det nødvendigt, at fundamenterne føres ned under frostfri dybde. I Danmark er denne dybde 9-m, afhængigt af jordarten og bygningens opvarmning. Uten isolering i grunnen må du helt ned på frostfri dybde for å sikre mot telehiv. Pass på å benytte markisolasjon som ikke trekker til seg vann ettersom isolasjonseffekten vil bli redusert av et eventuelt vannopptak.


Trenger du vanntilførsel utendørs, også på vinteren?

Med frostfrie kraner trenger du ikke bekymre deg for ødelagte rør og lekkasje selv om gradestokken kryper. Du vil finne løsninger for isolering, frost sik ring av gulv på grun-nen, utvendig isolering og dren ering av kjeller vegger og tele-sikring av kalde konstruksjoner. I denne brosjyren gir vi deg en oversikt over noen av de vanlig-ste metodene for isolering i grunnen. Dette varierer i forhold til hvor i landet arbeidene skal utføres. Støter man på hindringer som fjell og store stener bør rørledningen legges utenom hindringene der det er mulig.


Det som er viktig er at rørledningen legges på konstant dybde. Det finnes flere måter å frostbeskytte en rørledning på. Frostsikring av en VA-ledning.


I sand- og grusgrunn samt i grov morenegrunn er frostdybden større enn i leire- og gjørmegrunn, ettersom de grove jordtypene har høy varmekonduktivitet og lav varmelagringsevne. Dyp sidegrøft skal ha dybde m under forsterkningslaget. Ved anvendelse av isolasjonslag som en del av frostsikringen, skal bunnen av sidegrøfta ligge m under isolasjonslaget.


Grøftedybde ved ulike overbygninger er vist i figur 406. Vannrøra her i kommunen (i hvert fall de som kommer inn på garden her) ligger på 160cm. Bor på Øvre Romerike.

Gråsteinsmuren på huset mitt er omlag 2m under bakken (selv der det ikke er kjeller). Ved valg av utekran vil det være viktig å velge en kran som er frostsikker med tilbakeslagsventil, da vi er utsatt for kulde store deler av året. En selvdrenerende utekran kran vil også være en fordel, hvor man monterer kranen med fall slik at overskuddsvannet ikke vil bli stående i kranen. Sortimentet omfatter vannposter til oppstilling i private hager, offentlige parker og anlegg samt på byggeplasser og spyleplasser. Forutsatt at vanntilførselen ligger i frostsikker dybde , sikrer produktene frostfri vanntilførsel året rundt.


Der kan være god grund til at søge ned i frostsikker dybde , når du bygger. Helt derne hvor jorden er garanteret fri for frost, behøver du dog ikke at grave – og i nogle tilfælde kan du slippe endnu lettere. Tekst: Kontaktinformasjon Nettstedskart English Presse For. Med nøkkel, festeplate og skruer. Selvdrenerende og frostsikker også med tilkoplet slange.


Utendørskranen er utstyrt med selvdrenerende overstykke. Hver gang vannet stenges av, tappes vannet ut som finnes i røret til utendørskranen, slik at kranen ikke ødelegges av frost selv om tilkoplingsstykke og slange er koplet til. Her på Ringerike ble det registrert tele ned til 190cm i vinter. Slike forhold har man liten eller ingen kontroll med.


Så ja det varierer ut fra hvor i landet man bor. Kort sagt er isolering at telen slår inn grader fra ytterkant på isoleringen, altså må du isolere like langt ut til sidene som frostsikker dybde er. Er frostsikker med selvdrenering nedover, som er skånsomt mot husets fasade. Utekran med ratt Enkelt og trygt å installere, kan også monteres i eldre, eksisterende rør. Dybde er en sikring mot at rørene fryser.


Men dybde er ikke en sikring mot at de ødelegges av overlastene som frosten forårsaker. Det bør nok legges mer vekt på grunnarbeidene og kvaliteten på disse, store gruslag kan være en løsning, sier han. Et stort flertall av bruddene Reikvam har sett på skjedde i rør av grått støpejern.


Klimadataene gir grunnlag for termisk dimensjonering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg