mandag 21. august 2017

Grovmalt emmer

Emmer er en svært næringsrik kornart. Dette kornet er rikt på fiber, og har et mykt gluten. Det er, i likhet med enkorn, et hardt korn som trenger forholdsvis lang heveti og egner seg derfor svært godt til gamle bakemetoder som kaldheving og surdeig.


Forpakning (emballasje) Papirpose. Blander man spelt og emmer får man en deig med gode bake egenskaper og et brød med en nøtteaktig aroma.

Det egner seg godt både til grovt brø mørdeiger, søt gjærbakst og kaker. Vår kalkulator regner ut næringsinnholdet på oppskriftene våre. Det er er rikt på fiber og har et lavt fettinnhold.


Melet har det man kaller gode smaksegenskaper, og liker seg godt sammen med andre melsorter. Er du glutenintolerant og har levd på næringsfattige, glutenfrie melblandinger stinne av maisstivelse? Ja da bør du heller forsiktig introdusere det som engang var korn – først litt enkorn, så emmer og så til sist spelt. Velg finmalt og grovmalt , mer enn siktet, så får du med deg alt av næringsstoffer.


Prøv dette smaksrike, saftige og næringsrike start-brødet av urkornet emmer.

Men vær forsiktig når du elter gamle kornslag, for de tåler ikke kraftig elting i kjøkkenmaskinen. Langhev også deigen for å fjerne fytinsyre – en syre som ellers kan irritere i tarmen på liknende måte som gluten. Holli mølle grovmalt emmer 1kg økologisk. Dagens brød er bakt med hvetemel og emmer - noe som gir en en go nøtteaktig smak på baksten. Melet trenger ganske lang hevetid og er derfor veldig godt egnet til eltefri bakst.


Norsk Urkorn økologisk emmer grovmalt. Kornsortene har ikke vært utsatt for tilpasning til moderne produksjonsmetoder, og har derfor sine opprinnelige egenskaper intakt. De har et høyt og veldig interessant næringsinnhold. Advarsel: Anbefalt døgndose bør ikke overskrides. En sunn livsstil og et variert og balansert kosthold er viktig.


Italia kalles emmer for ”farro”. Landhvete (halvgrov blanding ) Landhvete siktet, landhvete fin sammalt og landhvete klemt. Rug (grov blanding ) Hvete siktet, rug fin sammalt og rug klemt. Dette må jeg prøve #128578; Hva er emmer grovmalt mel?


Hvor får du fatt i det og hvilket merke bruker du? Kan ikke huske at jeg har sett noe sånt i bakehyllene på butikken.

Grovmalt emmermel, steinmalt. Alle deler av kornet er med. Kornet har mildere gluten, og kan være lettere for kroppen å fordøye. Melet er gulaktig i fargen og har en rik, nøtteaktig smak.


Emmeren gir et mørkt og meget aromatisk brød og har en helt annerledes aroma som man ikke kjenner fra annet mel. Noen opplever derfor at de tåler emmer bedre enn andre kornsorter. Det går fint an å bake surdeigsbrød med kun emmer. Resultatet blir saftig brød med mye smak.


Du må gjerne ha mer sammalt mel i deigen, og varier gjerne med finmalt og grovmalt emmer. Steketemperatur: 180–2°C. Bland så inn vannet og elt deigen til den blir smidig (ca. min). Lag den forheve under klede i minutter. Slå deigen ne og form brødet.


La det etterheve i minutter til. Stek på 2grader i minutter. Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Melet har alle næringsstoffene i seg og egner seg best til brødbakst. Den mest kjente av de klassiske kornsortene er spelten.


Dersom spelten får heve lenge utvikler den en særegen aroma. Spelt regnes som hvetens stamfar. Stadig er vi på jakt etter gamle, originale kornsorter.


Næringsstoffene er ofte svært godt bevart i disse sortene. En stor del av kornet vi maler ved Holli Mølle er spelt, emmer og enkorn. De eldste kornslagene i vår sivilisasjon.


Både av hvete, bygg og rug har vi funnet alternative sorter som vi så langt er svært godt fornøyd med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg