onsdag 23. desember 2020

Vask av vegg før maling

Siden det er minst år siden sist gang huset ble malt utvendig av en tidligere eier, er det på tide å svinge penselen igjen. De som har greie på både maling og hus, anbefaler at huset vaskes en gang i året. Det har ikke vi gjort, så det må derfor til en grundig vask før vi kan sette i gang med å male.


Riktig vaskemiddel før maling inne. Når det gjelder hva du skal vaske med før du maler inne, er svaret til Dag Frogner Hansen egentlig enkelt: Bruk et spesialvaskemiddel som er anbefalt av malingsprodusenten. Normalt står dette på malingsboksen.

Vi i Jotun lanserte egne interiørvaskemidler for cirka to år siden. Det er ingen unnskyldninger lenger! Den forfuktede vaskemoppen kan monteres på et slipebrett med forlengerskaft, en tak- og gulvmopp, eller holdes i hånden, og er alt som skal til. Jordan Malingsklar består av to vaskeservietter med rensemiddel som gjør rent moderat skitne flater.


Merk at hvis du skal rengjøre i forbindelse med maling av vegger eller tak, kan du med fordel benytte Jotun Spesialrens Gulnet Panel, Jotun Spesialvask Før Maling eller tilsvarende produkter. På samme måte som rengjøring med tørrmopp, vil det forenkle jobben betraktelig å bruke et forlengerskaft. Kjør bort bilen før du vasker!


Vask før du kan male.

Mange bruker salmiakk til å vaske me men det anbefales ikke, ifølge Thor Ingar Rønei teknisk servicesjef i Scanox. Vi starter kronologisk. La det tørke legg så på fyldige strøk med maling. For penest resultat puss veggen mellom strøkene.


Men salmiakk er fint, og det holder lenge med varmt salmiakkvann - det stinker, men fjerner fettet. Og så slipper du å skylle veggen før maling , noe som kan bli nødvendig hvis du bruker mye såpe som skummer. Men ja, du må absolutt vaske veggen , særlig på kjøkkenet, for at malingen skal sitte bra.


Spray på vaskemiddel, la virke, jobb det inn med en kost - og spyl av. Pass også på her at du spyler i riktig retning i forhold til skjøtene på taksteinen - slik at du ikke risikerer vann inn under steinene. Og ja: Det lønner seg selvsagt å vaske taket før du vasker resten av huset!


Men til takvask og vask av kjøkkenskap både ut og innvendig er grønnsåpe og salmiakk ett godt alternativ. Også enkelte vegger tåler denne type vaskemidler. Til gulv vil jeg anbefale støvsuging, tørr-mopping med microfiber og når det virker skittent, vask med f eks microfiber og rent vann, eller vanlig gulvklut og f eks Ajax.


JOTUN Spesialvask Før Maling. Til større flater som vegg og tak. Hvorfor må jeg vaske veggen før jeg maler?


Har du en relativt liten flate som skal males og trenger vask , er Jordans fuktige malingsklare kluter – Wipes – en genial løsning.

Skal du male er det spesielt viktig å først vaske overflaten. Enklere blir det ikke! Begge veggene er malt. Er det bare å bruke en mikrofiberklut og grønnsåpevann, eller bør jeg bruke et spesielt middel?


De fagmennene vi har vært i kontakt med sier at man skal vaske med vann etter å ha vasket med salmiakkvann. Vi var litt slepphendte med å vaske over med vann, men det var nok fordi vi pusset opp for å selge i hui og hast. Lurer på om malingen kanskje slipper fortere hvis man ikke vasker med vann etterpå. For maler du våte vegger , kan du risikere å stenge fukt inne i veggen. Nøyaktig det motsatte av hva du vil oppnå.


Og resultatet blir skader og avflaking. Ifølge Nordsjö skal man vente med å male dersom fuktigheten er større enn vektprosent. Pass særlig på at områder som er i skyggefulle hjørner er tørre før du maler. Jeg har aldri tenkt over om folk har store eller små føtter.


Det bør ikke du heller, for dette er noe du ikke kan gjøre noe med! Mulig noen sko får de til å se. Påfør maling med rull, og fordriv (jevne ut) med en flat pensel. Ved arbeid over store flater som tak og vegger settes begge verktøyene på forlengerskaft. Det gir god rekkevidde og en ergonomisk arbeidsstilling.


Stå plassert under verktøyet, ikke ved siden av. Ikke dra ut skaftet for langt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg